Lecytyna

W obecnych czasach lecytyna jest niezwykle popularna. Posiada wiele cennych i ważnych właściwości. To naturalna substancja, którą można znaleźć również w naszym organizmie. Stanowi część błon komórkowych oraz niektórych białek odpowiedzialnych za transport tłuszczów. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Lecytyna przyczynia się do właściwego przebiegu naszych procesów życiowych oraz wspomaga nasze zdrowie.

Lecytyna to naturalna substancja, która występuje również w naszym organizmie. Stanowi część błon komórkowych oraz niektórych białek odpowiedzialnych za transport tłuszczów.
Jej naturalnym źródłem są: żółtko jaja, wątroba, pełnoziarnista pszenica, różne rodzaje fasoli, soja. Niewiele osób zna jednak jej nadzwyczajne zalety.

Główne składniki lecytyny to cholina oraz inozytol.

Cholina ma istotne znaczenie w budowie błon komórkowych. Jest często składnikiem preparatów witaminowych. Proces emulgowania cholesterolu przez cholinę zapobiega jego gromadzeniu się w wątrobie oraz w ścianach naczyń krwionośnych. Ogrywa również ważną rolę w utrzymywaniu prawidłowego krążenia krwi.

Inozytol można znaleźć w produktach pochodzących z warzyw (np. soja). Duże ilości inozytolu gromadzą się w mózgu. Najważniejszą rolą choliny oraz inozytolu jest przekazywanie impulsów nerwowych. Są one również określane mianem „spalaczy tłuszczów” lub substancji lipotropowych.

Regularne spożywanie lecytyny zalecane jest osobom, które ćwiczą lub ciężko pracują fizycznie, ponieważ wspomaga ona na krążenie krwi oraz prawidłową pracę stawów. Do tej pory nie zanotowano objawów przedawkowania lecytyny.